středa 23. září 2015

USA!

Je prave 23/9/15. Sedim v zurnalistice na Thornton Academy v Mainu v USA. Vcera to byl presne mesic, co uz jsem tady...Co jsem zmenila svoje priority. Co jsem zacala novy zivot a novou kapitolu.

Jediny duvod, proc tenhle clanek bude bez diakritickych znamenek je, ze americke klavesnice neznaji hacky a carky. Ale nebojte, treba je to naucim :-))
Stejne jako na jejich klavesnici, kde tvrde "Y" je nahore misto "Z", kde klavesnice je uplne jina nez u nas, tak si take zvykam na to, ze vlastne uz mam zodpovednost jen sama za sebe i presto ze mi je 17 let.
Chtela bych s Vami sdilet zazitky prave z TA, aby jste mohli videt malinko porovnani skolskeho systemu u nas a tady. Vyhody/ Nevyhody,  zivot na dormu, studovani v jinem jazyce atd atd.
Cim bych zacala? Je to mesic co jsem tady. Mozna bych Vam mela vse rict pekne od zacatku.
22/8/15 jsem dorazila na dorm v Sacu. Prvni noc byla zvlastni ...dorazili jsme unaveni a trosku v soku...Prece jenom, jsme opravdu za velkou louzi od naseho domova a spoustu veci bylo pro nas jinych hned prvni noc.
 Nasledujici prvni tyden jsme absolvovali spoustu zkousek. Nemyslim zkousky jako ve skole, ale spise zivotnich. Jednoduse, jak jsme schopni zvladnout uz spoustu "dospelackych" veci bez rodicu v jinem jazyce. Zacalo to nakupem vsech potrebnych veci na dorm jako lampicka, polstar, perina, kos, usporne boxy, vesaky, zrcadlo atd...Ano z pocatku jsem si rikala, ze by tyto zakladni veci uz mely byt pripravene, ale nebyly- 1. zkouska...Pak nasledovaly rozrazovaci testy do trid..Prvni vec, o ktere chci mluvit. Celkovy skolsky system v USA nezna klasicke tridy jako u nas. Tim myslim, ze nemaji 1.A , 1.B, 1.C apod...maji rocniky ( Freshman [prvni rocnik stredni] , Sophomore[druhy rocnik stredni], Junior[treti rocnik stredni] a Senior[ maturitni rocnik]) potom se delaji testy anglictiny a matematiky pro international studenty, aby vedeli kam je zaradit. Jste zmateni? Vysvetlim. V jedne tride na matematiku se muze sejit freshman (prvak) s Juniorem (tretak). Ptate se proc? Jednoduse mate level latky podle vasich vedomosti a zkusenosti. Jak jsem rikala testy AJ a M se musi rozradit pres specialni testy, protoze jsou to dva hlavni predmety. Zbytek si jendoduse vybirate na co se citite. Muzete mit jako Senior jednoduchou fyziku pro zakladni skoly a to treba z duvodu, ze jste ji nikdy nemeli. Ba naopak muzete mit AP psychologii, chemii, calculus, statistiku atd atd , coz je ucivo nasi vysoke skoly. Zalezi jednoduse na Vas, co Vam bude sedet a co vas (da se rict) i bavi. Takze levly uciva jsme si uz vysvetlili.
 Dalsi vec je ta, ze na zakladni skole maji jen 8 let. Jsou tu rozdeleny po 4 letech tri skoly tedy...Elementary school (1.-3. trida). Middle school ( 4.-8. trida) High school ( 1.-4.) a pak podle vaseho rozhodnuti college (Vysoka skola).
Kdyz jsem odjizdela z Ceska ukoncila jsem cely prvni rocnik. Prijela jsem na TA s tim, ze budu Junior (nebo-li tretak- mame devatou tridu, tudiz jsem preskocila druhak) a diky dostatku kreditu z Ceska jsem preskocila i tretak a maturuji uz tenhle rok. Ukvapene? Ja myslim, ze je to moc fajn :-)
Znamkovani urcite znate z filmu, nebo jste uz o nem jednoduse slyseli. A,B,C,D,F...Co je rozdilem ve znamkovani je ten, ze vice kladou dulezitost na domaci ukoly. Tudiz maji ukoly vetsi vahu nez Quiz- (maly test). Samozrejme kdyz se tu pise Test (velka pisemka) vahu to ma vetsi. Tim chci rict, ze kdyz dostanete znamku D z testu, ale udelate vsechny 3 ukoly, celkova znamka se Vam muze vykompenzovat na B nebo A-. Ba naopak z testu muzete mit A, neudalate ovsem 2 ukoly, pokles znamky muze jit az na D.Take tu sbirate dulezite kredity, ktere se zapocitavaji na maturitu. Kazdy si ted urcite predstavi, jak lehke musi byt kredity dostat, ale naopak. Neni to sranda. Pomoci kreditu odmaturujete, ale pokud nemáte dostatek, nemuzete vubec maturovat! I VSECHNO TOHLE MI PRIJDE NAROSTO PERFEKTNI. Nenuti detem do hlavy nesmyslne informace a nezalezi jim na testech, jake vedomosti jste opsali, nebo po drtivem nauceni vedeli..(Jestli mi rozumíte) nechavaji si zalezet na znalostech deti, proto ukoly, ktere delaji oni sami ve volnem case maji vetsi vahu nez maly test. To neznamena ze se tu vubec neucite. Ucite. Kazdy vecer mame STUDY HOURS nebo-li dve hodiny uceni, delani ukolu apod. Ze je to "vsechno" lepsi neznameni LEHCI. Mozna souhlasim, ze nejake veci jsou, kazdopadne tu nemuzu mit porad nohy nahore.
Nemuzu zapomenout se zminit o mini ipadech v hodinach. Na zacatku skolniho roku dostanete ipad na vase studijni roky. Nejdrive jsem se bala, jak to bude probihat a musim rict ze je to perfektni. Jsou aplikace, ktere mate propojene s uciteli, kteri vam muzou nahrat soubory a vy nemusite si upsat ruku!!
Take tu obecne vice komunikuji vsichni s uciteli. Posilaji si maily, kdyz je potreba a neni nikdy problem neco vyresit. Coz obcas z mych zusenosti takhle v CR nebylo. Nikdy neuvidite ucitele s kyselim vyrazem, dokonce nez vy se stacite nadechnot oni Vas s usmevem uz zdravi. Opravdu se vsichni snazi, aby se tu studenti citili, co nejlepe a jako doma.
Verim, ze jednou se toho snad take dockame. Zazila jsem oba skolske systemy takze muzu porovnavat. 10 let docházky v CR a ted zahajen prvni rok v USA.

Kdyz se tedka presuneme od skoly a studování, musim rict, ze uz jsem si tu hodne zkusila a zazila.
Pres prani veci, vareni, uklizeni, umyvani koupelny, ci vynaseni odpadku az pres maserku, sestricku, nehtarku a kadernici :-D!!
Opravdu me tu skoro neminula ani jedna profese, ale bavi me to! Vim, ze jako 17 letý teenager bych doma nehla ani prstem a nechala vse na mame, ale tady musim a taky s tim nemam zadny problem. Nekdy mam chut vyprat vsechno obleceni celemu dormu. :-D
Opravdu se mi otocil zivot o nekolik stupnu. Myslim, ze mi ale ta zmena prospela. Citim se skvele a take nemuzu zapomenout Vam rict, ze mi zacinaji vychazte moje SNY A PLÁNY!! Coz v Cesku moc nebylo zatim mozne. Pilne se tady snazim pracovat na svem projektu BLACKLION PROJECT XVI a také makat na sobě a nemuzu ani uverit, jak me tady vsichni podporuji!!
Za mesic jsem nezazila nejake velke chvile smutku. Jiste,chybi mi moji pratele, rodina, ale jednoduse, kdyz vim ze jsou v poradku a maji se dobre, neni proc si delat starosti! Strasne se na vsechny tesim na Vanoce, ale ted je CAS NA TO DELAT SPRAVNE VECI A PLNIT SI CILE.
Kazdy, kdo premysli o tom nekam odjet studovat a má tu moznost, radím Vam z celeho sveho srdce a na 1000% JEDTE!!!! Opravdova zkusenost, novi pratele, nova spolecnost, nove prostredi...NOVY ZIVOT!

PREJI VAM MOC SIL A POSILAM ENERGII DO CESKA!

Jakekoliv otázky na studium, nebo popřípadě na to, co Vas zajima, mi muzete napsat na email :
blacklionxvi@gmail.com ....  rada odpovim, pomuzu !!!

WITH LOVE JESSLYN

 <3



3 komentáře:

  1. Ahoj, jak to tady vykládáš, tak to zní fakt dobře :D, vážně mě to zaujalo. Právě jsem v prváku na gymplu, tak třeba možná příští rok... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to zní super. :-) Kdyby jsi svůj nový život popisovala náhodou častěji než jednou za měsíc vůbec bych se nezlobila. :-D Můžu se tě jen zeptat jak dobře jsi uměla anglicky než jsi odjela? :-) Nedělá ti angličtina problém? ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat